GULD
SILVER
KLOCKOR
TEKNIK

Här berättar vi hur vi värderar dina föremål

GULD

Hur går det till när ni värderar smycken?

Vi börjar med att se efter vilken metall de är tillverkade i. Sedan utgår vi från ett andrahandsvärde (auktionsvärde) när vi fastställer lånebeloppet. Vi tar självklart hänsyn till eventuella diamanter och designen på smycket.

Hur mycket kan jag låna på mitt Bismarcksarmband i 18K som väger 45 gram?

Vid en belåning av 230:-/gram ger det 10 350 kr.

Vi tittar även på skicket när vi värderar guld och ett armband i gott skick kan vi belåna med ca 11 250 kr.

Guld har kemiska beteckningen Au, densiteten 19,3 g/cm³ och smälter vid 1064 °C.

Guld som skall arbetas till smycken måste legeras (blandas) med andra metaller för att få tillräcklig styrka. 100% rent guld är detsamma som 24 karat (skrivs 24K). Detta rena guld utan inblandning kallas för finguld och förekommer mest i form av tackor av varierande storlek. När rent guld legeras blir guldhalten lägre och vid 58,5% guld är finhalten 14K. Smycken med lägre finhalt räknas inte som guld och får inte säljas som guldsmycke i Sverige. Dessa får inte heller ha stämplar som gör att de kan förväxlas med guldföremål.

Beroende på vilka metaller eller metallsammansättningar som guldet legerats med förekommer stora färgvariationer. I stort sett alla regnbågens färger; röda, gula, gröna, blåa, purpuraktiga och vita färger förekommer i många nyanser.

Rödguld är både den äldsta och mest välkända guldfärgen. Den röda färgen uppnår man genom att legera guld med koppar. Rött guld har alltid varit populärt. Detta tillverkas i regel med en finhalt av 750 tusendelar (75 % dvs 18K) guld och nedåt med lägre guldhalter. Genom att byta ut en del av kopparn mot silver med bibehållen guldhalt fås en mindre röd nyans som går mot gult till gulgrönt ju mer silver som ersätter kopparn. Här uppe i Norden föredrar vi de lite rödare nyanserna. I Sydeuropa är gulare guldlegeringar vanligt.

Vad kan jag låna på min snygga guldring i 18K?

Det är omöjligt att säga utan att se varan. Vi lånar från 230:-/gram på 18K men på riktigt eftertraktade modeller kan vi låna mycket högre, ibland mer än det dubbla.

Att tänka på vid belåning av guld

Vid belåning av guld är det karathalt, vikt och skick som påverkar belåningsnivån. Föremål med gravyr belånas lägre än föremål utan (gäller även andra typer av föremål t ex silver).

Belåningsvärdet ändrar sig över tiden och beror på marknadsvärdet på guld. Aktuell belåning framgår på startsidan eller från kontoren.

SILVER

Vad får jag låna på silverbestick? Det är modell Svensk och det står NS ALP på dem.

Det betyder att det är nysilverbestick och då går det inte att låna på. Andrahandsvärdet är för lågt. På svenska bestick i kontrollerat silver finner du en kattfotstämpel på baksidan. Vi brukar låna ca 75:-/st för ograverade silverbestick.

Vad består silver av?

Silver är en mjuk metall med utmärkt ledningsförmåga för värme och elektricitet. I rent (olegerat) tillstånd är den för mjuk för att användas i smycken eller som föremål och legeras (blandas) med t.ex. koppar.

I 1752 års kontrollstadga bestämdes att lägsta silverhalten fick vara 828/1000-delar. Denna stadga gällde fram till 1912 då den hyfsades till och blev 830/1000-delar.

Att tänka på vid belåning av silver

Vi belånar endast kontrollerat silver. Om det är svenskt är det stämplat med kattfoten.

Vi belånar inte föremål av nysilver. Nysilver kan vara stämplat med ALP, NS eller PRIMA NS. Gravyr kan dra ner på andrahandsvärdet och då även lånebeloppet.

Gå gärna in på Statens provningsanstalt och se hur du kan tyda stämplarna

KLOCKOR

Quartz

Quartz är batteridrivna klockor.

Två typer av mekaniska klockor – manuell och automat

Manuell

Dessa klockor dras upp för hand.

Automat

Dessa klockor dras upp av handens rörelser av en rotor, och håller sig fullt uppdragen så länge den sitter på armen. Lägger man den ifrån sig har den en gångtid på ca 40 timmar. Om du håller klockan vid örat och skakar lite hör du rotorn snurra.

Kronograf eller Kronometer?

Benämningarna är lätta att blanda ihop men de har två helt skilda förklaringar.

Kronograf är ett armbandsur med tidtagarfunktion.

Kronometer innebär att klockan är godkänd av Controle Officiel Suisse des chronomètres. I femton dygn testas den i fem olika lägen under hastiga temperaturskillnader.

Att tänka på vid belåning av klockor

Vill du låna på en dyrare klocka som t ex Breitling ska du ha med dig värderingsintyg, box och certifikat.

Vi lånar på alla klockor som har ett andrahandsvärde. Ibland behöver vi ett äkthetsintyg, men oftast bedömer vi värdet med vår erfarenhet.

TEKNIK

Jag har en Kenwood stereo köpt 2001 för 10 000 kr. Hur mycket kan jag låna?

Din stereo är för gammal att belåna. De flesta teknikvaror (med undantag för en del märken tex Bang & Olufsen) får inte vara äldre än 1 år. Vi kräver alltid uppvisande av butikskvitto vid belåning av teknik.

Avgörande för belåning av teknik

Skick och varutyp är avgörande.

Det är mycket viktigt att kablar, fjärrkontroller och annan periferiutrustning som tillhör panten medföljer vid belåningstillfället

Belåningsnivån kan variera beroende på typ av föremål, ålder och skick.

Att tänka på vid belåning av teknik

Vi begär alltid kvitto när vi belånar teknik. Dels för att säkerhetsställa att föremålet lämnas in av sin rättmätige ägare, dels för att åldersbestämma panten och inköpspris.

Kontakta oss gärna för att kontrollera att föremålet är belåningsbart.

För att kunna uppge en exakt lånesumma måste vi alltid se föremålet.